Wykonanie
Pyszna, ciekawie podana przystawka. Praktycznie trzy składniki na krzyż, a rezultat bardzo fajny. Sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i samodzielne danie.W sezonie puszkę zastępujemy oczywiście świeżymi
pomidorami.
źródło przepisu: ' Książka kucharska włoskiej Mamy ', wyd. Olesiejuk(podaję ze swoimi zmianami)duży
bakłażanpuszka krojonych
pomidorów2 ząbki
czosnku1/2 pęczka
natki pietruszki6 łyżek
oleju Kujawskiego z
czosnkiemsól,
pieprzBakłażana umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki o szerokości centymetra. Każdy posolić i przełożyć na sitko, na godzinę, aby wypłynął z nich sok.
Pomidory osączyć na sitku,
czosnek przecisnąć przez praskę,
natkę dokładnie posiekać. Wymieszać wszystko z dwoma łyżkami
oleju, doprawić do smaku
sola i
pieprzem i odstawić do zamarynowania.Naczynie żaroodporne wysmarować
olejem. Ułożyć osuszone ręcznikiem papierowym plastry
bakłażana, skropić pozostałym
olejem. Zapiekać po około 8-10 minut z każdej strony, w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe wymieszać z
pomidorami, podawać ułożone w piramidkę.Smacznego!
***
Bakłażana przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.