ßßß Cookit - przepis na Plastry bakłażana marynowane po wiejsku

Plastry bakłażana marynowane po wiejsku

nazwa

Wykonanie

Pyszna, ciekawie podana przystawka. Praktycznie trzy składniki na krzyż, a rezultat bardzo fajny. Sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i samodzielne danie.
W sezonie puszkę zastępujemy oczywiście świeżymi pomidorami.
źródło przepisu: ' Książka kucharska włoskiej Mamy ', wyd. Olesiejuk
(podaję ze swoimi zmianami)
duży bakłażan
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
6 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
sól, pieprz
Bakłażana umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki o szerokości centymetra. Każdy posolić i przełożyć na sitko, na godzinę, aby wypłynął z nich sok. Pomidory osączyć na sitku, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę dokładnie posiekać. Wymieszać wszystko z dwoma łyżkami oleju, doprawić do smaku sola i pieprzem i odstawić do zamarynowania.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć osuszone ręcznikiem papierowym plastry bakłażana, skropić pozostałym olejem. Zapiekać po około 8-10 minut z każdej strony, w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe wymieszać z pomidorami, podawać ułożone w piramidkę.
Smacznego!
***
Bakłażana przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/02/Plastry-baklazana-marynowane-po-wiejsku.html