ßßß
źródło przepisu: ' Książka kucharska włoskiej Mamy ', wyd. Olesiejuk(podaję ze swoimi zmianami)duży bakłażanpuszka krojonych pomidorów2 ząbki czosnku1/2 pęczka natki pietruszki6 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiemsól, pieprzBakłażana umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki o szerokości centymetra. Każdy posolić i przełożyć na sitko, na godzinę, aby wypłynął z nich sok. Pomidory osączyć na sitku, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę dokładnie posiekać. Wymieszać wszystko z dwoma łyżkami oleju, doprawić do smaku sola i pieprzem i odstawić do zamarynowania.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć osuszone ręcznikiem papierowym plastry bakłażana, skropić pozostałym olejem. Zapiekać po około 8-10 minut z każdej strony, w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe wymieszać z pomidorami, podawać ułożone w piramidkę.Smacznego!
***
Bakłażana przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.