ßßß Cookit - przepis na Bakłażany z pomidorami

Bakłażany z pomidorami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 8
Składnik
Logo Ilość Czego
bakłażan 4 sztuk
pomidory 250 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
olej 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 sztuk
Wykonanie:
Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę. Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w cieple miejsce. Na oleju pozostały ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów. Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką. Danie udekorować gałązkami pietruszki i podawać z polentą czosnkową.
Autor: Floress
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Hiszpańska
Kuchnia Włoska
Sałatki
Komentarze:
Autor: Sky
Data: 2011-01-27
Ten przepis to ściema. Bakłażany chłoną tłuszcz jak gąbka. Na 4 łyżkach oleju to można usmażyć 4 plastry bakłażana a nie 4 sztuki. I jeszcze ma zostać olej ze smażenia bakłażanów hi hi chciałabym zobaczyc jak autor to robi, Nobla bym mu dała
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-29
zawsze zastanawiałam się co zrobic z bakłażanem i teraz wiem....
Autor: dusiula
Data: 2009-04-29
Ostatnio zakochałam się w bakłażanach. Napewno spróbuje :)
Autor: Ciopcik
Data: 2009-04-19
szkoda ze fotka z ksiazki a nie prawdziwa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6239/Baklazany-z-pomidorami