ßßß
Baba ghanoush1 bakłażan1 ząbek czosnku1-3 łyżki pasty tahini1 pomidor, bez skórki (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)sok z ok. pół cytryny (do smaku, ilość w zależności od wielkości cytryny)2 łyżki natki pietruszkisól, pieprzsłodka papryka w proszkuBakłażana grillujemy lub zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówki do miękkości. Przed włożeniem do piekarnika lub mikrofalówki należy go podziurkować w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Ja zapiekałam go przez 6 minut w mikrofalówce na programie dla warzyw.Zostawiamy bakłażana do przestygnięcia, następnie go przecinamy i wydrążamy. Bakłażana blendujemy wraz z czosnkiem, obranym ze skórki pomidorem, pastą tahini oraz . Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Przechowywać w lodówce, podawać posypane pietruszką i słodką papryką.
Przepis na baba ghanoush jest publikowany w ramach wspólnego pieczenia. Inne wersje tej pasty możecie zobaczyć u: Mopsika, Justinki, Izy, Bartoldzika, Panny Malwinny, Emilii .