Wykonanie
Baba ghanoush jest daniem kuchni arabskiej. Jest to pasta z
bakłażana z tahini, czyli pastą z
sezamu, którą można wykorzystywac na wiele sposobów. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zapewne w najbliższym czasie zobaczycie kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Baba ghanoush można wykorzystać do kanapek lub
mięs. Radzę tylko ostrożnie dodawać
czosnek tak doprawiał pastę, a nie ją zdominował.Pasta Tahininasiona
sezamuolejSezam uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, by się nie przypalił. Ostudzić.Następnie zblendować dodając tyle
oleju, by powstała gęsta masa (na 200 g
sezamu ok. 2-3 łyżki). Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.
Baba ghanoush1
bakłażan1 ząbek
czosnku1-3 łyżki pasty tahini1
pomidor, bez skórki (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)sok z ok. pół
cytryny (do smaku, ilość w zależności od wielkości
cytryny)2 łyżki
natki pietruszkisól,
pieprzsłodka papryka w proszku
Bakłażana grillujemy lub zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówki do miękkości. Przed włożeniem do piekarnika lub mikrofalówki należy go podziurkować w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Ja zapiekałam go przez 6 minut w mikrofalówce na programie dla warzyw.Zostawiamy
bakłażana do przestygnięcia, następnie go przecinamy i wydrążamy.
Bakłażana blendujemy wraz z
czosnkiem, obranym ze skórki
pomidorem, pastą tahini oraz . Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem. Przechowywać w lodówce, podawać posypane
pietruszką i
słodką papryką.
Przepis na baba ghanoush jest publikowany w ramach wspólnego pieczenia. Inne wersje tej pasty możecie zobaczyć u: Mopsika, Justinki, Izy, Bartoldzika, Panny Malwinny, Emilii .