ßßß Cookit - przepis na Pasta Tahini i Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

Pasta Tahini i Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

nazwa

Wykonanie

Baba ghanoush jest daniem kuchni arabskiej. Jest to pasta z bakłażana z tahini, czyli pastą z sezamu, którą można wykorzystywac na wiele sposobów. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zapewne w najbliższym czasie zobaczycie kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Baba ghanoush można wykorzystać do kanapek lub mięs. Radzę tylko ostrożnie dodawać czosnek tak doprawiał pastę, a nie ją zdominował.
Pasta Tahini
nasiona sezamu
olej
Sezam uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, by się nie przypalił. Ostudzić.
Następnie zblendować dodając tyle oleju, by powstała gęsta masa (na 200 g sezamu ok. 2-3 łyżki). Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.
Baba ghanoush
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1-3 łyżki pasty tahini
1 pomidor, bez skórki (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
sok z ok. pół cytryny (do smaku, ilość w zależności od wielkości cytryny)
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
Bakłażana grillujemy lub zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówki do miękkości. Przed włożeniem do piekarnika lub mikrofalówki należy go podziurkować w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Ja zapiekałam go przez 6 minut w mikrofalówce na programie dla warzyw.
Zostawiamy bakłażana do przestygnięcia, następnie go przecinamy i wydrążamy. Bakłażana blendujemy wraz z czosnkiem, obranym ze skórki pomidorem, pastą tahini oraz . Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Przechowywać w lodówce, podawać posypane pietruszką i słodką papryką.
Przepis na baba ghanoush jest publikowany w ramach wspólnego pieczenia. Inne wersje tej pasty możecie zobaczyć u: Mopsika, Justinki, Izy, Bartoldzika, Panny Malwinny, Emilii .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/08/Pasta-Tahini-i-Baba-ghanoush-pasta-z-baklazana.html