Wykonanie
Smaczne! Farsz jest
wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do
czosnku.Podobno, tak
mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z dodatkiem
rodzynek, ale to następnym razem.

składniki (6 porcji)6 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej
wieprzowiny80 g
tartej bułki namoczonej w
mleku ( może być oczywiście czerstwa
bułka, namoczona i przemielona)6 ząbków
czosnku, przeciśniętych przez praskęduży pęczek
pietruszki posiekany2
jajkamajeraneksól, dużo
pieprzuprzygotowaniewszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą,
wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim
smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając
wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć na gęsim
smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z
ziemniakami i np surówką z
kiszonej kapusty.





