Wykonanie
Świetne jako danie obiadowe, ale też znakomite jako
wędlina, na zimno. Zamroziłam nogi jakiś czas temu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi
ziemniakami. Bardzo polecam !

składnikifarsz wieprzowy240 g mielonej
wieprzowiny90 g
wątróbki gęsiej2 łyżki
tartej bułki namoczonej w
mleku (może być czerstwa
bułka, namoczona i przemielona)2 ząbki
czosnku, posiekane1/2 pęczka
pietruszki posiekany1
jajkosól, dużo
pieprzuprzygotowanie Nogi wyluzować ( pozbawić kości), pozostawiając kawałek kostki na końcu nogi. Składniki farszu wymieszać, podzielić na dwie części, każdą z nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną.Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Przykryć folią lub przykrywką. Wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę od przykryciem, następnie folię usunąć i piec jeszcze 1 , 5 godziny, tym razem odwracając nogi co 1/2 h. Smacznego!








