Wykonanie
Nieco zmieniony przepis z http://www.kwestiasmaku.com/zmiany wyniknęły z zawartości lodówki

składniki na spód:250 g
mąki (pszennej tortowej)150 g
masła, schłodzonego (lub 120 g
masła i 30 g
smalcu lub
margaryny)1 płaska łyżeczka
soli morskiej1
jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej
wody)nadzienie4
jajkaok 120 g
koziego serka (użyłam miękkiej rolady typu fromage)ok 100 g
śmietany 18%oliwa do smażenia2
pory ( część biała i jasnozielona)pęczek
szczypiorkuszczypior z
cebulki dymki, pokrojony
tymianek sól i świeżo zmielony
pieprzprzygotowanie:spódFormę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę
masło oraz
sól.Rozcierać palcami
masło z
mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać
jajko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy
mąkę z
solą i
masłem, dodajemy
jajko lub lodowatą
wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a
ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.


Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż
tarta - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć
fasolą lub
grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.


nadzieniePiekarnik nastawić na 180 stopni.
Pory przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać
oliwę , wrzucić
pory i dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 10 min)Do miski wbić
jajka, dodać
śmietanę, pokrojony
szczypiorek,
tymianek, doprawić
solą i
pieprzem. Roztrzepać widelcem.Na podpieczony spód wyłożyć
pory, zalać masą jajeczną , ułożyć kawałki
sera, posypać grubym
szczypioremPiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa się zetnie



