Wykonanie
Uwielbiam takie dania! Niewielka liczba składników, proste wykonanie - tyle wystarczy, aby stworzyć niesamowity smak. Francuskie kisze są niezwykle uniwersalne, pasują na każdą okazję. Dodatkowo,
por to warzywo bardzo cenione w kuchni francuskiej, szczególnie na północy
kraju, gdzie jest powszechnie uprawiane. We Flandrii i Artois w miejscowej kuchni wyjątkowo często wykorzystuje się
pory, tworząc z nich takie pyszne dania, jak na przykład flamiche, czyli tartę
porową. Przed
Wami zatem francuskie danie do kwadratu:)
Pory zapieczone z kwaśną
śmietaną i szczyptą aromatycznej
gałki muszkatołowej na kruchym spodzie kiszu - zgadzam się z TYM, kto
mawia, że „proste rozwiązania są najlepsze” ;)
SKŁADNIKI (na 4-6 porcji, w zależności od tego, jak jesteście głodni:)):250 g
mąki oraz nieco do podsypania blatu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniasól1
jajko125 g
twarogu4 łyżki
oliwyNadzienie:1,5 kg
porów2 łyżki
masła4
jajka200 ml
śmietany 18%sól,
pieprzszczypta mielonej
gałki muszkatołowej (może też być 1 łyżka posiekanego świeżego
szczypiorku lub
tymianku)WYKONANIE:Wsyp do miski
mąkę,
proszek do pieczenia i łyżeczkę
soli. Wymieszaj
jajko z
twarogiem i
oliwą, po czym dodaj do suchych składników i zagnieć miękkie ciasto. Przykryj je i wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Oczyść
pory, usuń wierzchnie liście i umyj resztę dokładnie w zimnej wodzie, aby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia. Oczyszczone
pory pokrój w talarki. Roztop w dużym rondlu
masło i duś
pory 5 minut do miękkości. Dopraw je
solą i
pieprzem i osącz z nadmiaru płynu, ale nie wylewaj go!Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Włóż do piekarnika blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Natłuść formę do tarty o średnicy 30 cm. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym
mąką blacie i wyłóż nim formę, dociskając dobrze do jej brzegów. Nałóż
pory na ciasto. Ubij
jajka ze
śmietaną,
gałką muszkatołową oraz odlanym
spod duszenia
porów aromatycznym płynem, po czym zalej masą
pory. Ustaw formę na blasze i piecz kisz przez 40 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pizze, kisze i zapiekanki, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.