Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny quiche z
fetą,
cykorią i
porem. Posiłkowałam się przepisem na quiche z
porami z książeczki z
serii Biblioteczka Poradnika Domowego Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche Aleksandry Chomicz, s. 46.
Składniki:ciasto:25 dag
mąki10 dag
masłajajko2 łyżki
wodyszczypta
soliwierzch:1 jaśniejsza część
pora2
cykorie2 łyżki
oliwy z oliwekmała
śmietana 18%3
jajka10 dag
fety1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzuszczypta
soli1. Wyrabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekane
masło,
jajko, szczyptę
soli i 2 łyżki
wody. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.2.
Pory i
cykorie myjemy.
Pory rozkrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w poprzek.
Cykorię siekamy. Na rozgrzaną na patelni
oliwę wrzucamy
pory, po 5 minutach smażenia dodajemy
cykorię. Smażymy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia.3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma do pieczenia. Wykładamy nim dno formy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.4.
Jajka miksujemy ze
śmietaną, roztartą wcześniej widelcem
fetą oraz
przyprawami. Dodajemy ostudzone warzywa. Mieszamy całość łyżką.5. Farsz wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 3o minut.
6. Podajemy na ciepło lub zimno.Przepis bierze udział w akcjach: