Wykonanie
Por po uduszeniu nabiera przyjemnego, słodkawego smaku i gubi zupełnie ostrość, jaka charakteryzuje go na surowo. W towarzystwie
masła i z lekką nutką
gałki muszkatołowej smakuje wspaniale i świetnie pasuje jako dodatek do duszonych lub smażonych
mięs.


Składniki :1/2 kg
pora (białe części)2 łyżki
oliwy2 łyżki
masłasól,
pieprzszczypta
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:
Pory dokładnie myję i suszę, po czym kroję w cienkie plasterki. Na głęboką patelnię wlewam
oliwę, przekładam pokrojone
pory, lekko
solę i pod przykryciem na średnim ogniu duszę ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Dodaję
masło,
pieprz i
gałkę muszkatołową, zmniejszam ogień i duszę jeszcze 10 minut.Przepis autorski.


