ßßß
Składniki:pęczek białych szparagów (lub zielonych)pół średniej cebulikawałek pora3 szklanki bulionu (lub więcej)masłosólpieprzgałka muszkatołowaoliwa truflowaopcjonalnie można dodać pół szklanki kremówkiWykonanie:Szparagi umyj i usuń zdrewniałą końcówkę. Białe szparagi trzeba obrać (delikatnie ściągając skórkę nożem zaczynając od dołu- inaczej zupa nawet po zmiksowaniu będzie włóknista) zielonym wystarczy usunięcie końcówki. Pokrój szparagi na kawałki główki odłóż. Zagotuj bulion dodaj pokrojone szparagi. Cebulkę pokrój w kostkę a por w półtalarki. Podsmaż je na maśle a gdy będą zrumienione dodaj do zupy. Na koniec wrzuć główki i gotuj aż wszystko będzie miękkie. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej odrobinę bulionu. Przelej zupę na talerze i polej oliwą truflową.Smacznego!