ßßß
2 pęczki białych szparagów2 szklanki bulionu warzywnego2 szklanki śmietanki 30%2 łyżki masła4 żółtka2 małe cebule1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowejsólpieprzPRZYGOTOWANIECebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy.Smacznego :)