Wykonanie
Lubię pierogi, nawet bardzo, i zdecydowanie powinna robić je częściej. Lubię też
szpinak i
ser feta - dlaczego by więc nie połączyć tego wszystkiego?Tak powstały pierogi ze
szpinakiem i
serem feta, a do tego podałam
sos czosnkowy, który bardzo bardzo pasuje :)Polecam na bezmięsny obiad :)Z tych proporcji mi wyszło 45 sztuk.
Składniki :Na ciasto :* 3 szklanki
mąki,* 1 łyżeczka
soli,* 1
jajko,* 2/3 szklanki gorącej
wody z łyżką
oliwy,Na farsz :* 900 g
mrożonego szpinaku,* 200
sera feta,*
sól,
pieprz,
Przygotowanie :
Szpinak rozmróź, jeśli jest liściasty pokrój na kawałki, dodaj pokruszony
ser feta i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Na stolnice przesiej
mąkę wraz z łyżeczką
soli, wbij w środek
jajko.Stopniowo dodając
wodę z
olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta - ja użyłam do tego "maszynki", którą kupiłam w sklepie gospodarczym za 1 . 50 - super ułatwia życie.Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną
wodą.Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną
wodą i ułóż na półmisku/tacy.Podawaj z
sosem czosnkowym - idealne połączenie :)Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je
oliwą.