ßßß
Składniki :Na ciasto :* 3 szklanki mąki,* 1 łyżeczka soli,* 1 jajko,* 2/3 szklanki gorącej wody z łyżką oliwy,Na farsz :* 900 g mrożonego szpinaku,* 200 sera feta,* sól, pieprz,
Przygotowanie :Szpinak rozmróź, jeśli jest liściasty pokrój na kawałki, dodaj pokruszony ser feta i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.Na stolnice przesiej mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek jajko.Stopniowo dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta - ja użyłam do tego "maszynki", którą kupiłam w sklepie gospodarczym za 1 . 50 - super ułatwia życie.Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i ułóż na półmisku/tacy.Podawaj z sosem czosnkowym - idealne połączenie :)Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je oliwą.