ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

nazwa

Wykonanie

Lubię pierogi, nawet bardzo, i zdecydowanie powinna robić je częściej. Lubię też szpinak i ser feta - dlaczego by więc nie połączyć tego wszystkiego?
Tak powstały pierogi ze szpinakiem i serem feta, a do tego podałam sos czosnkowy, który bardzo bardzo pasuje :)
Polecam na bezmięsny obiad :)
Z tych proporcji mi wyszło 45 sztuk.
Składniki :
Na ciasto :
* 3 szklanki mąki,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki gorącej wody z łyżką oliwy,
Na farsz :
* 900 g mrożonego szpinaku,
* 200 sera feta,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Szpinak rozmróź, jeśli jest liściasty pokrój na kawałki, dodaj pokruszony ser feta i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Na stolnice przesiej mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek jajko.
Stopniowo dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.
Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta - ja użyłam do tego "maszynki", którą kupiłam w sklepie gospodarczym za 1 . 50 - super ułatwia życie.
Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i ułóż na półmisku/tacy.
Podawaj z sosem czosnkowym - idealne połączenie :)
Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je oliwą.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/06/pierogi-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html