ßßß Cookit - przepis na Pierożki pełnoziarniste ze szpinakiem

Pierożki pełnoziarniste ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

To kolejny bardzo dobry przepis z mojego ulubionego bloga dietetyczne fanaberie . Robiłam parę podejść do tego tematu, jednak zawsze kończyły się fiaskiem. Kiedyś robiłam takie pierogi ze szpinaku mrożonego w takiej bardzo zmiksowanej formie i niestety ale rozkleiły się podczas gotowania. Zniechęciłam się i długo przygotowywałam tylko tradycyjne pierogi. Ale te -są po prostu cudowne, a robi się je bardzo szybko. Ważne jest to aby szpinak dobrze odcisnąć. Ja wykorzystałam do tego bawełnianą ściereczkę. Dzięki temu farsz był mocno zbity i bardzo łatwo nakładało się go i sklejało pierożki.
Składniki na ciasto :
200 g mąki pełnoziarnistej -u mnie Lubella
150 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy
Składniki na farsz:
400 g szpinaku mrożonego, koniecznie siekanego
80 g chudego twarogu
30 g sera feta
sól, pieprz do smaku
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Na początku w garnku rozmrażam szpinak, odparowuje całą wodę tak aby szpinak w garnku był jak najbardziej suchy. Gotowy szpinak studzę, a następnie odciskam przez ściereczkę bawełnianą. Do szpinaku dodaje twaróg i fetę, przyprawiam.
Jak już farsz jest gotowy, zajmuję się ciastem. Łącze wszystkie składniki i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielę na pół. Jedną część chowam pod odwróconą miską żeby nie wyschła. Drugą część rozwałkowuje i wykrawam szklanką okrągłe krążki. Nakładam farsz i zlepiam.
I kto powiedział, że pierogi to czasochłonne zajęcie?? ja uwielbiam pierogi wszelkiego rodzaju, a dziś zrobiłam jeszcze ruskie. Przepis wkrótce:)
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/10/pierozki-penoziarniste-ze-szpinakiem.html