Wykonanie
To kolejny bardzo dobry przepis z mojego ulubionego bloga dietetyczne fanaberie . Robiłam parę podejść do tego tematu, jednak zawsze kończyły się fiaskiem. Kiedyś robiłam takie pierogi ze
szpinaku mrożonego w takiej bardzo zmiksowanej formie i niestety ale rozkleiły się podczas gotowania. Zniechęciłam się i długo przygotowywałam tylko tradycyjne pierogi. Ale te -są po prostu cudowne, a robi się je bardzo szybko. Ważne jest to aby
szpinak dobrze odcisnąć. Ja wykorzystałam do tego bawełnianą ściereczkę. Dzięki temu farsz był mocno zbity i bardzo łatwo nakładało się go i sklejało pierożki.Składniki na ciasto :200 g
mąki pełnoziarnistej -u mnie Lubella150 ml bardzo ciepłej
wody1 łyżeczka
oliwySkładniki na farsz:400 g
szpinaku mrożonego, koniecznie siekanego80 g chudego
twarogu30 g
sera fetasól,
pieprz do smaku4 ząbki
czosnkuWykonanie:Na początku w garnku rozmrażam
szpinak, odparowuje całą
wodę tak aby
szpinak w garnku był jak najbardziej suchy. Gotowy
szpinak studzę, a następnie odciskam przez ściereczkę bawełnianą. Do
szpinaku dodaje
twaróg i
fetę, przyprawiam.Jak już farsz jest gotowy, zajmuję się
ciastem. Łącze wszystkie składniki i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielę na pół. Jedną część chowam pod odwróconą miską żeby nie wyschła. Drugą część rozwałkowuje i wykrawam szklanką okrągłe krążki. Nakładam farsz i zlepiam.I kto powiedział, że pierogi to czasochłonne zajęcie?? ja uwielbiam pierogi wszelkiego rodzaju, a dziś zrobiłam jeszcze ruskie. Przepis wkrótce:)