Wykonanie
Jako że ostatni mój wynalazek nie do końca Zdzichowi przypasił wziął, to, co by się chłopina do moich kuchennych dobrości nie zraził, żem zmajstrowała inszo jego wersję, co mu kołka z
języka robić nie powinna. Bo i
mięsko jest, a jelementy zielone, za któremi Zdzichu nie przepada, bo
mówi, że to dla zajęców ( z wyjątkiem łogórców kiszonych i
korniszonów, oczywiście) starannie wzięłam
ukryłam pod
śmietano z jajcyma. Się nie zorientuje, bo
powiem Wam w sekrecie, że un po swoim bimberku to do tych najbystrzejszych nie należy… W sensie do tej…. no…
Męsy to go chiba już nie przyjmo…
Składniki:Ciasto:250 g
mąki125 g zimnego
masła2 łyżki
wodysól do smakuFarsz:1 średnia
cukinia1 średni
por½ opakowania
fetykilka plasterków ulubionej
chudej szynki3 ząbki
czosnkuoliwacząber,
lubczykSos:3 łyżki
śmietany 18 %3
jajkasól,
pieprzSposób przygotowania:Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wyklejamy nim formę do tarty, dość gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Cukinię pokrojoną w plastry delikatnie podsmażamy na
oliwie z drobno posiekanym
czosnkiem i pokrojoną w cienkie plasterki białą częścią
pora. Warzywa wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną
fetą i pokrojoną w plastry
szynką. Całość zalewamy
śmietaną wymieszaną z
jajkami i posypujemy
ziołami. Możemy udekorować pozostałym kruchym
ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Tarta bardzo dobrze (jeśli nie lepiej) smakuje podana na zimno.