ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią, porem i fetą

Tarta z cukinią, porem i fetą

nazwa

Wykonanie

Jako że ostatni mój wynalazek nie do końca Zdzichowi przypasił wziął, to, co by się chłopina do moich kuchennych dobrości nie zraził, żem zmajstrowała inszo jego wersję, co mu kołka z języka robić nie powinna. Bo i mięsko jest, a jelementy zielone, za któremi Zdzichu nie przepada, bo mówi, że to dla zajęców ( z wyjątkiem łogórców kiszonych i korniszonów, oczywiście) starannie wzięłam ukryłam pod śmietano z jajcyma. Się nie zorientuje, bo powiem Wam w sekrecie, że un po swoim bimberku to do tych najbystrzejszych nie należy… W sensie do tej…. no… Męsy to go chiba już nie przyjmo…
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
2 łyżki wody
sól do smaku
Farsz:
1 średnia cukinia
1 średni por
½ opakowania fety
kilka plasterków ulubionej chudej szynki
3 ząbki czosnku
oliwa
cząber, lubczyk
Sos:
3 łyżki śmietany 18 %
3 jajka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wyklejamy nim formę do tarty, dość gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Cukinię pokrojoną w plastry delikatnie podsmażamy na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cienkie plasterki białą częścią pora. Warzywa wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną fetą i pokrojoną w plastry szynką. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i posypujemy ziołami. Możemy udekorować pozostałym kruchym ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Tarta bardzo dobrze (jeśli nie lepiej) smakuje podana na zimno.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/09/06/tarta-z-cukinia-porem-i-feta