Wykonanie
składniki na 2 porcjeCiasto:15 dag
mąki10 dag
masła1
jajko2-3 łyżeczki
wodyduża szczypta
soliNadzienie:pół
cukinimały
por4 duże
pieczarki2
jajka90 g
smietany 30 %
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,suszone
chilli,szczypta
curryPrzesiać
mąkę z
solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę
masło, siekać nożem, aż
masło połączy się z
mąką w formę grudek. Roztrzepać
jajko z
wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę - włożyć ją do lodówki na ½ godziny.Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.Na
oliwie podsmażamy
cukinię pokrojoną w kostkę,
por i
pieczarki,przyprawiamy.W miseczce mieszamy
jajka ze
smietaną .Formę wykładamy
ciastem.Dodajemy farsz i zalewamy masą jajeczną.Z resztek ciasta możemy zrobić odzoby do naszej tarty :)Pieczemy ok 35 min w temp 180 stopni.Smacznego!