Wykonanie
Pyszna
tarta z przepisu na blogu Moje Wypieki

składnik i:kruche ciasto220 g
mąki pszennej90 g
masła, zimnego30 g
smalcu3 łyżki zimnej
wody3 łyżki
cukru pudruszczypta
soliNadzienie
jogurtowe:600 ml
jogurtu greckiego lub naturalnego3
jajka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii3/4 szklanki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1,5 łyżki golden
syrupu lub
mioduna wierzchok 400g
owoców -
malin,
jagód,
borówekcukier puder do posypaniaprzygotowaniespód
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę
masło ,
smalec oraz
cukier i
sól.Rozcierać palcami
masło z
mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać
wodę szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy
mąkę z
solą,
cukrem ,
masłem i
smalcem, dodajemy lodowatą
wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a
ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż
tarta - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć
fasolą lub
grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.nadzieniewszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.Posypać
owocami i
cukrem pudrem