Wykonanie

Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z
mąką pełnoziarnistą, bez dodatku
cukru, za to z mnóstwem
owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia.Składniki:- 200g
mąki orkiszowej białej- 30g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 90g zimnego
masła- 30g
smalcu- 3 łyżki zimnej
wody- 3 łyżki
ksylitolu- szczypta
soliWszystkie składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim(
ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej
masłem i oprószoną
mąką. Wyrównać. Zakryć papierem do pieczenia i wysypać na nim
groch lub
ryż ( w celu obciążenia). Podpiec w nagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z
grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut do całkowitego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika.Nadzienie
jogurtowe:- 600ml
jogurtu greckiego- 3
jajka- 2 łyżki
mąki orkiszowej- ziarenka z 1
laski wanilii- 3/4 szkl.
ksylitolu- 1,5 łyżki płynnego
miodu lub golden
syrupSkładniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie
jogurtowe przelać na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec ok.30 minut ( termoobieg). Nadzienie
jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni. Na środku także. Wyjąć z piekarnika, wystudzić- ok.2h w lodówce.Dodatkowo:- 200g
malin- 200g
borówek- mielony
ksylitol do posypania ( lub zwykły puder)
Owoce wyłożyć na tartę ( ja dałam
truskawki,
maliny i
borówki - łącznie 400g), oprószyć mielonym
ksylitolem.




Smacznego:-)