Wykonanie

Lekka, wilgotna
tarta z nadzieniem
jogurtowym o konsystencji lekkiego sernika. Nadzienie
jogurtowe jest bardzo proste do zrobienia - to tylko zmiksowanie składników blenderem. Niewielki dodatek golden
syrupu lub
miodu nadaje tarcie przyjemnego aromatu. Pasują do niej wszystkie drobne
owoce końca lata:
maliny (tak, jeszcze są!),
jeżyny lub
borówki. Polecam!Składniki na kruchy spód:220 g
mąki pszennej90 g
masła, zimnego30 g
smalcu, zimnego3 łyżki zimnej
wody3 łyżki
cukru pudruszczypta
soliMąkę przesiać, dodać
masło i
smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól,
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minutPo wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej
masłem i oprószoną
mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również
fasola lub
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta./ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne/Wyjąć z piekarnika.Nadzienie
jogurtowe:600 ml
jogurtu greckiego lub naturalnego3
jajka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii3/4 szklanki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1,5 łyżki golden
syrupu lub
mioduWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła.Nadzienie
jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut. Nadzienie
jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku.Wyjać z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.Ponadto:200 g
jeżyn200 g
borówek amerykańskich
cukier puder, do oprószenia
Owoce wyłożyć na tartę, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).

