ßßß
Lekka, wilgotna tarta z nadzieniem jogurtowym o konsystencji lekkiego sernika. Nadzienie jogurtowe jest bardzo proste do zrobienia - to tylko zmiksowanie składników blenderem. Niewielki dodatek golden syrupu lub miodu nadaje tarcie przyjemnego aromatu. Pasują do niej wszystkie drobne owoce końca lata: maliny (tak, jeszcze są!), jeżyny lub borówki. Polecam!Składniki na kruchy spód:220 g mąki pszennej90 g masła, zimnego30 g smalcu, zimnego3 łyżki zimnej wody3 łyżki cukru pudruszczypta soliMąkę przesiać, dodać masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minutPo wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta./ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne/Wyjąć z piekarnika.Nadzienie jogurtowe:600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego3 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)1,5 łyżki golden syrupu lub mioduWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła.Nadzienie jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku.Wyjać z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.Ponadto:200 g jeżyn200 g borówek amerykańskichcukier puder, do oprószeniaOwoce wyłożyć na tartę, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
