ßßß Cookit - przepis na Tarta z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi

Tarta z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Lekka, wilgotna tarta z nadzieniem jogurtowym o konsystencji lekkiego sernika. Nadzienie jogurtowe jest bardzo proste do zrobienia - to tylko zmiksowanie składników blenderem. Niewielki dodatek golden syrupu lub miodu nadaje tarcie przyjemnego aromatu. Pasują do niej wszystkie drobne owoce końca lata: maliny (tak, jeszcze są!), jeżyny lub borówki. Polecam!
Składniki na kruchy spód:
220 g mąki pszennej
90 g masła, zimnego
30 g smalcu, zimnego
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.
/ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne/
Wyjąć z piekarnika.
Nadzienie jogurtowe:
600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1,5 łyżki golden syrupu lub miodu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła.
Nadzienie jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku.
Wyjać z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ponadto:
200 g jeżyn
200 g borówek amerykańskich
cukier puder, do oprószenia
Owoce wyłożyć na tartę, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-pieczonym-jogurtem-greckim-i-owocami-lesnymi