Wykonanie
Tarta z
rabarbarem i kwaśną
śmietaną - smakuje jak z lekkim nadzieniem budyniowo-sernikowym :). Sekretem udanej tarty z
rabarbarem jest wcześniejsze podpieczenie
rabarbaru z
cukrem -
rabarbar uwalnia swoje
soki, których już nie dodajemy do tarty. Dzięki temu
tarta ładnie się prezentuje i nie jest podmoczona nawet przy dość rzadkim nadzieniu. Smakuje wspaniale :-).Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej90 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę30 g
smalcu, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło,
smalec i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do zrumienienia
spodu.Pieczony
rabarbar:500 g
rabarbaru pociętego na 3 cm kawałki (
rabarbaru nie obieramy)1 łyżeczka
soku z cytryny60 g
cukruWszystkie składniki wymieszać i umieścić w żaroodornym naczyniu. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut do lekkiego zmięknięcia
rabarbaru (nie może się jednak rozpadać, powinien zachować kształt). Przełożyć na durszlak/sito i pozostawić do odsączenia.Nadzienie z kwaśnej
śmietany:350 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%150 g
cukru2 duże
jajka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników (nie ubijamy!).Na podpieczony spód (może być gorący) przelać nadzienie z kwaśnej
śmietany, na nim poukładać odcieknięty i podpieczony
rabarbar. Piec w temperaturze 150ºC z termoobiegiem przez około 30 minut lub do ścięcia się tarty na całej powierzchni, a szczególnie na środku.ps. z pysznego
syropu odsączonego z
rabarbaru można przygotować lemoniadę!Smacznego :-).

Źródło przepisu - Tesco Real Food, zmodyfikowany.