Wykonanie
Dzień dobry!Zimowe dni możemy sobie umilać odrobiną słońca w kuchni. Co jak co, ale
cytrusy to takie małe słoneczka, które zimą nam najbardziej smakują. W końcu to właśnie teraz w sycylijskim słońcu dojrzewają czerwone
pomarańcze. Przy ostatnim zamówieniu z InCampagny w naszym cubotto znalazły się również czerwone
grejpfruty.
Plan był aby zjeść je na surowo, ale okazało się, że są tak kwaśne, że nie dałam rady :-). Więc trzeba było coś z nim zrobić, padło na ciasto. Nie byle jakie, bo bardzo smaczne, delikatne, przypominające babkę piaskową. Z wyczuwalnym
grejpfrutowym aromatem dopełnionym słodką i pięknie pachnącą różą. Jedno z ciast, do których
będę często wracać :-).

Składniki:Ciasto:120 g
masła180 g
cukru2 łyżki skórki z
grejpfruta2 łyżki
wody różanej2 łyżki
syropu różanego1 łyżka ekstraktu z
wanilii2
jajka180 ml
śmietany 18%1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli350 g
mąki pszennejSyrop:sok z 1/2
grejpfruta2 łyżki
wody różanej100 g
cukru pudruWykonanie:
Masło i
cukier ucieramy na jasną i puszystą masę, dodajemy skórkę z
grejpfruta,
wodę i
syrop różany, ekstrakt
waniliowy,
jajka i
śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesiane suche składniki i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.Gotowe ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około godzinę w 180 st., do suchego patyczka.
Sok z grejpfruta mieszamy z
wodą różaną i
cukrem pudrem, ciasto nakłuwamy i nasączamy
syropem. Jeśli skórka się Wam zbyt wypiecze i
syrop nie będzie wsiąkał w ciasto, można je nasączyć tuż przed podaniem, polewając ukrojony kawałek.

Smacznego!