ßßß Cookit - przepis na Ciasto grejpfrutowo-różane

Ciasto grejpfrutowo-różane

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Zimowe dni możemy sobie umilać odrobiną słońca w kuchni. Co jak co, ale cytrusy to takie małe słoneczka, które zimą nam najbardziej smakują. W końcu to właśnie teraz w sycylijskim słońcu dojrzewają czerwone pomarańcze. Przy ostatnim zamówieniu z InCampagny w naszym cubotto znalazły się również czerwone grejpfruty. Plan był aby zjeść je na surowo, ale okazało się, że są tak kwaśne, że nie dałam rady :-). Więc trzeba było coś z nim zrobić, padło na ciasto. Nie byle jakie, bo bardzo smaczne, delikatne, przypominające babkę piaskową. Z wyczuwalnym grejpfrutowym aromatem dopełnionym słodką i pięknie pachnącą różą. Jedno z ciast, do których będę często wracać :-).
Składniki:
Ciasto:
120 g masła
180 g cukru
2 łyżki skórki z grejpfruta
2 łyżki wody różanej
2 łyżki syropu różanego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jajka
180 ml śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
350 g mąki pszennej
Syrop:
sok z 1/2 grejpfruta
2 łyżki wody różanej
100 g cukru pudru
Wykonanie:
Masło i cukier ucieramy na jasną i puszystą masę, dodajemy skórkę z grejpfruta, wodę i syrop różany, ekstrakt waniliowy, jajka i śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesiane suche składniki i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około godzinę w 180 st., do suchego patyczka.
Sok z grejpfruta mieszamy z wodą różaną i cukrem pudrem, ciasto nakłuwamy i nasączamy syropem. Jeśli skórka się Wam zbyt wypiecze i syrop nie będzie wsiąkał w ciasto, można je nasączyć tuż przed podaniem, polewając ukrojony kawałek.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/01/ciasto-grejpfrutowo-rozane.html