ßßß
Składniki:Ciasto:120 g masła180 g cukru2 łyżki skórki z grejpfruta2 łyżki wody różanej2 łyżki syropu różanego1 łyżka ekstraktu z wanilii2 jajka180 ml śmietany 18%1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli350 g mąki pszennejSyrop:sok z 1/2 grejpfruta2 łyżki wody różanej100 g cukru pudruWykonanie:Masło i cukier ucieramy na jasną i puszystą masę, dodajemy skórkę z grejpfruta, wodę i syrop różany, ekstrakt waniliowy, jajka i śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesiane suche składniki i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.Gotowe ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około godzinę w 180 st., do suchego patyczka.Sok z grejpfruta mieszamy z wodą różaną i cukrem pudrem, ciasto nakłuwamy i nasączamy syropem. Jeśli skórka się Wam zbyt wypiecze i syrop nie będzie wsiąkał w ciasto, można je nasączyć tuż przed podaniem, polewając ukrojony kawałek.
Smacznego!