Wykonanie

Krucha
tarta z dużą ilością
moreli i z kratką kruchego ciasta na wierzchu.
Morele w połączeniu z kruchym
ciastem smakują wyśmienicie. Jako odmianę można 100 g
moreli podmienić na
maliny. Mocną stroną wypieku jest fantastyczne kruche ciasto bez dodatku
jajek - takie samo ciasto jak w rabarbarowej tarte tatin . Pyycha!Składniki na ciasto kruche:400 g
mąki pszennej240 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę120 g
cukru pudruszczypta
soli5 - 6 łyżek zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.Głęboką formę na tartę o średnicy 25 - 26 cm (lub tortownicę, wtedy jej boki wykładamy
ciastem do połowy) posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę - dno i boki formy. Do środka wyłożyć
morelowe nadzienie (przepis poniżej). Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć z niego paski o szerokości 2 cm. Paski ułożyć na górze nadzienia w formie kratki i połączyć je z
ciastem wyłożonym na bokach tarty. Kruche ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, do lekkiego zbrązowienia tarty. Jeśli posiadacie taką opcję w piekarniku - warto na ostatnie 10 - 15 minut włączyć tylko grzanie od dołu piekarnika i dopiec sam spód.Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania wierzchu
płatki migdałów (opcjonalnie)
Morelowe nadzienie:1 kg
moreli, odpestkowanych1/3 szklanki
cukru3 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.Smacznego :-).

