Wykonanie
Od dawna miałam ochotę spróbować jak smakuje ten deser. Ponieważ Bernika zorganizowała akcję z przepisami Juli
Child, postanowiłam, że wypróbuję jej przepis . Wprawdzie w oryginale clafoutis jest
wiśniowe, ale przecież ja nie mogłam dać innego
owocu jak
morele, prawda?

Składniki:310 ml
mleka160 g
cukru3
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli100 g
mąki pszennejmasło do wysmarowania formy
morele (przepołowione, bez pestek)
cukier puder do posypania

Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę do zapiekania wysmarowania
masłem.
Mleko, 80 g
cukru,
jajka,
wanilię,
sól i
pieprz zmiksować dokładnie blenderem. Wylać część masy do przygotowanego naczynia, mniej więcej na wysokość pół centymetra. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 2 minuty. Wyjąć. Na podpieczoną masę wyłożyć
owoce i pospać je pozostałym
cukrem. Wlać resztę masy. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać około godziny. Sprawdzić patyczkiem, czy środek się upiekł. Podawać na ciepło posypane
cukrem pudrem. Na zimno też jest smaczne.