ßßß Cookit - przepis na Chałka z Kruszonką

Chałka z Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem. Najlepsza była posmarowana masłem. W Anglii nigdy jej nie spotkałam, chociaż pewnie w Polsce też już nie jest tak dobra jak kiedyś.
Uwielbiam jej lekko słodki smak i strukturę ciasta. Ta którą ostatnio zrobiłam jest idealna. Posmarowana dżemem, samym masłem, a nawet bez niczego. Uwielbiam takie przepisy, które cofają czas chociaż na chwilę...
Składniki:
500 g mąki pszennej
saszetka drożdży suszonych (7 g)
4,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka roztopionego masła
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajka i ostudzone masło. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez 10 - 15 minut.
włóż do posypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć.
Podziel na 6 równych części i każdą z nich uformuj w wałek o długości 30 cm. Wałki zlep z jednej strony.
Zapleć je przekładając raz prawy raz lewy rulon do środka. Koniec zalep i podwiń pod spód.
Chałkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. W małej miseczce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier z wanilią. Wlej rozpuszczone masło i rozetrzyj wszystko między palcami tworząc kruszonkę.
Wyrośniętą Chałkę posmaruj jajkiem wmieszanym z łyżką mleka, a następnie posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w 180°C przez około 35 minut. Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Chałka z Kruszonką
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/chaka-z-kruszonka.html