Wykonanie
Składniki:* na ciasto:500 g
mąki pszennej100 g roztopionego
masłasaszetka (7 g)
suszonych drożdży250 ml ciepłego
mlekapół łyżeczki
soli6 łyżek
cukru*na farsz:300 g
truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki)3 łyżki
cukru2 łyżki budyniu
waniliowego (w proszku)pół słoiczka nutelli*na kruszonkę:50 g zimnego
masła50 g
cukru100 g
mąkiPrzygotowanie:
Drożdże i
cukier wymieszałam z ciepłym
mlekiem i odstawiłam na chwilę.
Mąkę przesiałam, wymieszałam z
solą, dodałam
mleko z
drożdżami i roztopione
masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Truskawki wymieszałam z
cukrem i
budyniem waniliowym.Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę
truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam).Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką.Piekłam pół godziny w 180 stopniach.