Wykonanie
Spokój.Promienie słońca wyznaczają kierunek spaceru. Odpoczywam, zaciągam świeżym powietrzem, czuję się bezpiecznie.Towarzystwo.Wysportowane,
młode, chętne do wędrówek, służy mi nie tylko za podporę, ale źródło inspirującej konwersacji.Nastolatek.Zjawisko, które staram się zrozumieć przez pryzmat własnych doświadczeń i nic nie pasuje. Obserwuję, słucham, dyskutuję, sprzeczam, żyję, razem czasem obok, uważnie. Wierzę, że nic co ważne, dla niego, mi nie umknie.Mijamy innych spacerowiczów, milczących, jakby przegadali już wszystkie kwestie. Czy to możliwe, że kwestie się wyczerpują?Kończymy spacer, rozmowę. Przenosimy na bezpieczny grunt. On by zjadł, ja to robię. Porozumienie w pełni, bez sprzeciwu. To jedyny czas, kiedy wyprzedzam jego wyobraźnię, zaskakuję.Hamburger to życzenie. Nicniemówienie to spełnienie.

Sos:2 łyżki
majonezu1 łyżka
jogurtu1 łyżeczka
musztardy angielskiejpół łyżeczki
soli i
cukrułyżka
octu winnegoząbek
czosnkunatka pietruszki
Burger:500 g mielonej
cielęciny lub
wołowinypłaska łyżeczka
soli morskiejpłaska łyżeczka kuminułyżka posiekanych
kaparówcebula, w kostkę, duszona na
oliwiedwie łyżki posiekanej
natki pietruszkiłyżeczka
musztardy Dijon2 łyżki
oliwy z oliwekDodatkowo :
bułkikromki
chleba razowego na zakwasie300 g
pieczarekłyżka klarowanego
masłaczerwona cebulasałatastarty ser wędzony, użyłam rolady ustrzyckiej

Przygotowanie.
Mięso uformować w kulki wielkości
cytryny i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na łyżce
masła klarowanego, aż będą złote (ja smażę w wysokiej temperaturze, żeby szybko odparowała
woda i nie były gumiaste). Ząbek
czosnku rozetrzeć z
solą, dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Przekrojone strony
bułki posypać
startym serem i piec w piekarniku, aż się zrumienią. Kulki
mięsa rozgnieść dłonią na grillowej patelni i smażyć JEDNĄ MINUTĘ z każdej strony.Podanie.Na upieczonej bułce/razowej kromce ułożyć burgera, na nim
pieczarki,
sałatę,
cebulę, sos, znowu burgera,
pieczarki i przykryć drugą połówką
bułki.