Wykonanie

Poszukując inspiracji na dzisiejszy obiad, natknęłam się na ten przepis, troszkę pozmieniałam składniki, w oryginale było z
mięsem z indyka, ja dałam zamiennie
tofu (uwielbiam je ostatnio, za to, że świetnie zastępuje
mięso) i troszkę warzyw. Wyszło cudne, smakowało nawet mojemu małżonkowi, który nie przepada zbytnio za eksperymentowaniem w kuchni... :-)Pokochałam ten przepis nie tylko za super smak ale także za szybkość przygotowania, dosłownie 35 minut i obiad na
stole. Wszystko przygotowuje się w jednym garnku- super sprawa. Składniki można pokombinować wedle własnego uznania, moje danie wyszło super. Bardzo aromatyczne i baaardzo rozgrzewające. :-)Składniki:- 300g
mielonego mięsa z indyka (ja dałam 180g
tofu i 100g warzyw -
włoszczyzny w słupki)- 1 mała
cebula- 3 ząbki
czosnku- mały kawałek
ostrej papryczki (nie
dawałam)- 1/4 szklanki
kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku)- 500ml
bulionu (dałam mniej i uzupełniłam
wodą)- 2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju kokosowego-
sól,
pieprz,
chili,
oregano,
kmin rzymski, dałam także ostrą i
słodką paprykę- 3/4 szklanki domowej passaty (lub
pomidorów z puszki rozdrobnionych)- 1 mała puszka
fasoli czerwonej lub białej, lub pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej)- 1 mała puszka
kukurydzy-
natka pietruszki lub
kolendra- starty
parmezan do posypaniaW średnim garnku rozgrzać
olej dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku i mieszamy. Dosypujemy
mrożone warzywa (
włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy
tofu, mieszamy, dodajemy
kaszę i zalewamy całość
bulionem, dodajemy
kmin rzymski,
oregano,
chili,
papryki,
sól i
pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Po tym czasie dodać passatę, można także doprawić
ketchupem (nie trzeba).


Dorzucamy odsączoną
fasolę i
kukurydzę.Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, posypujemy
kolendrą lub
natką pietruszki i podajemy.





Smacznego :-)