Wykonanie

Naleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość często, bowiem wszyscy je uwielbiali. Od kilku lat leżały sobie jednak zapomniane, aż tu nadarzyła się okazja i powróciły, co prawda w troszkę innej formie. Jednak nadal bardzo smakowite, choć zmieniły się trochę ich składniki, nie widziałam m.in. nigdzie w sklepie fix'u do dań meksykańskich (pewnie już nie produkują) zastąpiłam go
przyprawą meksykańską, no i pominęłam oczywiście
Vegetę, której nie używam, ale w przepisie podaję (ja dałam tylko
sól). Z podanych składników wychodzi olbrzymia porcja, taka na 2-3 dni lub na imprezę. Można składniki zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie.Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni.Składniki farszu:- 1kg
mielonego mięsa (u mnie
łopatka, może być również drobiowe)- 2-3
cebule- puszka
kukurydzy- puszka
czerwonej fasoli- puszka
groszku konserwowego- puszka
fasolki szparagowej- puszka
pomidorów w zalewie (dałam 2)-
papryka czerwona- 5-6 ząbków
czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam
przyprawę meksykańską)- 4-5
ogórków kiszonych-
sos tabasco,
chili w proszku,
pieprz,
oregano,
Vegeta - do smaku- 1 łyżka
oleju kokosowego bezzapachowego lub
oliwy-
mąka ziemniaczana lub
skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczek
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju kokosowym, dodać do niej
mielone mięso,
oregano, trochę
soli i
pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać
pomidorami z puszki, dodać fix lub
przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn.
czerwoną fasolę,
kukurydzę,
groszek,
fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę
ogórki i pokrojoną
paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku,
tabasco,
chili,
solą i
pieprzem. Farsz ma być pikantny.Przed dodaniem
ogórków i
papryki można lekko zaciągnąć
skrobią Maizena lub ziemniaczaną.

Składniki
sosu czosnkowego (tzatziki):- 2 duże
jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie- 5
ogórków kiszonych- 6 ząbków
czosnku-
tabasco,-
ketchup (trochę) dla uzyskania koloru- szczypta
soli i
cukruOgórki pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżone ząbki
czosnku,
jogurty,
sól,
cukier,
ketchup i
tabasco, dokładnie wymieszać.Naleśniki przygotować według te go(pominąć tylko
ksylitol) lub własnego przepisu. Farszem nadziewać posmażone naleśniki i zawijać. Podawać z
sosem tzatziki.






Smacznego :-)