Wykonanie
Dziś moja propozycja na kuchnię kujawsko - pomorską z odrobiną mnie - bo jakże by inaczej ;) Oryginalny przepis był prezentowany na regionalny święcie
wieprzowiny i ja nie mogłam się oprzeć , żeby nie spróbować go przyrządzić . Danie jest pyszne, pożywne i co najważniejsze - przemyca dużą ilość warzyw.
Daje też duże
pole do manewru składnikami; ) Wszystkie warzywa, które podaję o ile nie podaję inaczej są średniej wielkości.Zapraszam do skorzystania z przepisu i życzę smacznego:)Giuwacz:- 1 kg
szynki wieprzowej- 5
marchewek- 3 korzenie pietrszuki- 3
cukinie- 3
słodkie papryki ( ja użyłam czerwonych)- 4
pomidory-- 8 ząbków
czosnku- 1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego- 1 słoiczek ( 30g)
przecieru pomidorowego- 1
papryczka chili- 1 puszka
groszku konserwowego- masło/olej-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa-
natka pietruszki lub
natka kolendryMięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - ok 2cm . Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja do tego użyłam
oleju) Podsmażany na nim
mięso a następnie zalewamy
bulionem i rozpoczynamy duszenie. Dusimy ok.40min.
Marchewkę,
pietruszkę,
papryki,
cebulę,
cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i siekamy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, Rozgrzewamy tłuszcz na patelni ( ja tu użyłam
masła z odrobiną
oleju) na niego wrzucamy
czosnek i
cebulę i chwilę smażymy a następnie dodajemy
marchew i
pietruszkę i smażymy jeszcze koło 5 min. Wszystko przekładamy do garnka z
mięsem.W tym czasie dodajemy
ostrą papryczkę chili i
pomidory. Na patelni na tłuszczu , który nam został podsmażamy
paprykę i
cukinie , które po mniej więcej 5-7 minutach przekładamy do
mięsa. Dusimy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy
przecier pomidorowy,
groszek i doprawiamy do smaku. danie na talerzu dekorujemy posiekaną
natką lub
kolendrą.

