Wykonanie
Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi
ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja .Natomiast Małżonka ma Aleksandra
ryby lubi i ostatnimi czasy
jada dość często.W Al-Khobar wybór ryb zarówno w sklepach jak i w restauracjach mam ogromny, więc musiałem zdobyć przepisy na lokalne potrawy z ryb.Poniżej jeden z nich możliwy do przygotowania w
polskich warunkach.W oryginale danie to nosi nazwę tajin samak bi tahina .Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku.Składniki1 kg
ryby (może być w całości albo
filety z dorsza,
halibuta,
pstrąga itp.)3 średniej wielkości posiekane
cebule1
papryczka chili bardzo drobno posiekana1/2 szklanki
soku z cytryny1 szklanka pasty sezamowej tahini50 g dowolnych
orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne)
olej do smażenia (najlepszy będzie
olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy)1/2 szklanki
wodysól i
pieprz do smakuopcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego
imbirupo podaniu można udekorować prażonymi ziarnami
sezamu lub prażonymi
migdałami lub grubo posiekanym
szczypiorkiemPrzygotowanieFilety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzać
olej i na
ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu).Na drugiej patelni podsmażyć na
oleju przez około 5 minut posiekaną
cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane
chili i jeszcze chwilę podsmażać.Z pasty sezamowej,
wody oraz
soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien
mieć konsystencję
śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej
wody. Do sosu dodać podsmażoną
cebulę z
chili i wszystko dokładnie wymieszać.Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi
orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.Podawać z
ryżem lub warzywami.