Wykonanie
Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane
cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik
między jednym a drugim rodzajem gulaszu z
ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :)Składniki (porcja dla 3 - 4 osób)8 - 9 małych zielonych
cukinii (im mniejsze, tym lepsze)1 czubata łyżka
soliSos4 czubate łyżki stołowe
koncentratu pomidorowego lub 1 litr
przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych
pomidorów1 mała
cebula drobno posiekana2 ząbki
czosnku drobno posiekane
sól i
pieprz do smaku
wodaolej lub
masło do smażeniaewentualnie 1
kostka rosołowaFarsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania
papryki,
patisonów,
pomidorów, liści
winogron i innych warzyw)1/4 szklanki nieugotowanego
ryżu300 g mielonej
wołowiny lub
jagnięciny1 mała
cebula bardzo drobno posiekana(można ją zeszklić na
maśle przed dodaniem do farszu)3 łyżki stołowe posiekanej
natki pietruszki3 łyżki stołowe posiekanej
mięty3 łyżki stołowe posiekanej
natki kolendry2 czubate łyżki
koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane
pomidory1 łyżeczka
przyprawy baharat(tutaj link) lub ras el hanout (kliknij po przepis) - nie jest konieczne, ale ja lubię :)1/2 łyżeczki mielonego
chili1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonego kuminu1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Cukinie dokładnie umyć, usunąć koniec z ogonkiem odcinając ok. 2 cm, a z drugiego końca delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać zdrewniałą część. Ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0.5 cm. Można to zrobić łyżeczką z długim trzonkim - taką, jak do caffee latte. Wymaga to dużej cierpliwości i uwagi, żeby nie przebić
cukinii, ale smak potrawy to wynagrodzi :)W dużym naczyniu rozpuścić czubatą łyżkę
soli i namoczyć wydrążone
cukinie przez 10 minut, a następnie odcedzić (dzięki temu,
cukinie pozostaną jędrne po ugotowaniu)Farsz - wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, żeby
ryż wchłonął wilgoć, a następnie napełnić nim
cukinie pozostawiając na końcu ok. 1 cm wolnego miejsca.Sos -
cebulę zeszklić na
oleju lub na
maśle, dodać posiekany
czosnek i smażyć ok. 2 minut. Po tym czasie dodać
pomidory,
wodę i
przyprawy.Napełnione farszem
cukinie umieścić w naczyniu z sosem i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż
cukinie będą miękkie.