ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي

Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي

nazwa

Wykonanie

Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.
Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :)
Składniki (porcja dla 3 - 4 osób)
8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze)
1 czubata łyżka soli
Sos
4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów
1 mała cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól i pieprz do smaku
woda
olej lub masło do smażenia
ewentualnie 1 kostka rosołowa
Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw)
1/4 szklanki nieugotowanego ryżu
300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
1 mała cebula bardzo drobno posiekana(można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu)
3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
3 łyżki stołowe posiekanej mięty
3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory
1 łyżeczka przyprawy baharat(tutaj link) lub ras el hanout (kliknij po przepis) - nie jest konieczne, ale ja lubię :)
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cukinie dokładnie umyć, usunąć koniec z ogonkiem odcinając ok. 2 cm, a z drugiego końca delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać zdrewniałą część. Ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0.5 cm. Można to zrobić łyżeczką z długim trzonkim - taką, jak do caffee latte. Wymaga to dużej cierpliwości i uwagi, żeby nie przebić cukinii, ale smak potrawy to wynagrodzi :)
W dużym naczyniu rozpuścić czubatą łyżkę soli i namoczyć wydrążone cukinie przez 10 minut, a następnie odcedzić (dzięki temu, cukinie pozostaną jędrne po ugotowaniu)
Farsz - wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, żeby ryż wchłonął wilgoć, a następnie napełnić nim cukinie pozostawiając na końcu ok. 1 cm wolnego miejsca.
Sos - cebulę zeszklić na oleju lub na maśle, dodać posiekany czosnek i smażyć ok. 2 minut. Po tym czasie dodać pomidory, wodę i przyprawy.
Napełnione farszem cukinie umieścić w naczyniu z sosem i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż cukinie będą miękkie.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/faszerowana-cukinia-czyli.html