Wykonanie
Kabsa lub kepsa jest potrawą bardzo popularną i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od
Polki mieszkającej na stałe w Jordanii.Jest wiele odmian i metod przygotowywania kebsy - poniżej jedna z nich.Przepis na 4 osoby - w miarach arabskich czyli z dużą "górką" :-)Sekretem udanej kepsy jest szybkowar i czas, w jakim ją ugotujemy, choć na pewno można bez szybkowaru.Składniki4 szklanki
ryżu basmati1 duża
czerwona cebula1 duży
pomidor4 kostki
maggie1 łyżeczka
soli1 łyżka stołowa
przyprawy do kepsy (w Arabii Saudyjskiej i w innych krajach arabskich dostępna jako specjalna mieszanka, w Polsce pewnie trudniej o nią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw:
kurkuma,
kardamon,
cynamon,
liść laurowy, kilka
goździków, czarna suszona
cytryna,
kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować. Można też dodać odrobinę
szafranu)2-3 łyżki stołowe
rodzynek1/2
ostrej papryki2-3 łyżki stołowe
oleju (nie
oliwy)
migdały bez skórki w płatkach lub w połówkach (w
polskich warunkach chyba bardziej dostępne w płatkach, w arabskich - te w połówkach) - wg uznania, my lubimy duuużo - taką porządną męską garść
Kurczak - najlepiej z rożna (szybko i smacznie)PrzygotowanieDo szybkowara wlać
olejCebulę i
pomidory poszatkować w drobną kostkę, wrzucić na
olej najpierw
cebulę, a gdy trochę się zarumieni, dodać
pomidory. Podsmażać do całkowitego "uduszenia"
Ryż opłukać na sitkuKostki
maggie drobno pokroić, a najlepiej zetrzeć na tarce do
seraRodzynki sparzyć wrzątkiem.Opłukany
ryż,
maggie,
sól,
rodzynki,
przyprawę do kepsy i
paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z
cebulą i
pomidoramiZalać całość
wodą o opuszek palca powyżej poziomu
ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać (to znaczy, gdy zawartość zaczęła się gotować) zmniejszamy palnik do minimum i z zegarkiem (a najlepiej stoperem) gotujemy kepsę przez 8 minut. bo po 9-10 minutach -
ryż będzie rozgotowany, a po 6-7 minutach - surowy.W tym czasie - podsmażamy na kapce
oleju migdały - na małym ogniu i trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy się zarumienią lekko - ściągamy z ognia.Gdy minie czas gotowania kepsy, wyłączamy gaz, dajemy szybkowarowi się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością w otwierającego - dlatego o tym piszę) - otwieramy pokrywę.
Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego
kurczaka i posypujemy sowicie
migdałami.Z kepsą świetnie komponuje się
jogurt naturalny i
sałatka z
pomidorów i
ogórków skropiona sowicie
cytryną i mniej sowicie
oliwą, doprawiona
solą i
pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na
ryż kawałek
kurczaka, na to trochę
jogurtu, na to trochę sałatki i do dzioba :-)