Wykonanie
Jedna z moich ulubionych zapiekanek, bardzo popularna w
sieci. :-)
Ryż,
mięsko z
przyprawą kebab-gyros,
pieczarki, warzywa i
ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji
majonez zastąpiłam
sosem jogurtowo-
pomidorowo-
czosnkowym. Pysznie i zdrowo!

2 woreczki
ryżu2
filety z kurczaka2 duże
cebule250g
pieczarek1/2
papryki4-5 średniej wielkości
ogórków kiszonychgarść
kukurydzyprzyprawa kebab/gyros, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdyniaolej100g
żółtego seraSos:150ml
jogurtu naturalnego150ml
keczupu pikantnego3 ząbki
czosnkusól,
pieprz1.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.2.
Cebulę i filety kroimy w kostkę.
Pieczarki i
ogórka kroimy w plastry,
paprykę w cienkie, długie kawałki,
ser ścieramy na tarce.3.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy
mięso, które bardzo obficie posypujemy
przyprawą do gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy
pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania
wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak
przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją.4. Przygotowujemy sos:
jogurt i
keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany
ryż, 1/2 sosu, podsmażone
mięso z
cebulą i
pieczarkami,
paprykę,
ogórki, 1/2 sosu,
kukurydzę,
ser.6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.


