ßßß
2 woreczki ryżu2 filety z kurczaka2 duże cebule250g pieczarek1/2 papryki4-5 średniej wielkości ogórków kiszonychgarść kukurydzyprzyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdyniaolej100g żółtego seraSos:150ml jogurtu naturalnego150ml keczupu pikantnego3 ząbki czosnkusól, pieprz1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki, ser ścieramy na tarce.3. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, które bardzo obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją.4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser.6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.

