Wykonanie
Pierwszy raz tą
sałatkę jadłam u mamy. Od razu bardzo przypadła mi do gustu więc zapisałam przepis i dzisiaj się nim z
Wami dzielę.
Sałatka jest bardzo smaczna, niezwykle chrupka i aromatyczna, dodatek
kurczaka sprawia, że jest ona wyjątkowa, jednak inna od tych "standardowych".Serdecznie polecam wypróbowanie;)
Składniki:2 woreczki
ryżu0.6 kg
pieczarek2
czerwone papryki2 podwójne
piersi kurczaka12
ogórków kiszonych4
cebule0.4 kg
sera żółtego w plastrachopakowanie
kukurydzysól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa gyrosolejWykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać
przyprawą gyros (dość sporo), dodać 5 łyżek
oleju, wszystko razem wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, jednak najlepiej na całą noc. Po tym czasie
mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać do reszty składników.
Ryż ugotować tak jak zawsze,wystudzić.
Pieczarki i
cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem usmażyć.
Paprykę,
ogórki i
ser także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą gyros do smaku.Smacznego ;)