Wykonanie
Bardzo gęsta i syta zupa.Z dużą ilością warzyw i domowymi zacierkami. Dodatek podsmażonej wcześniej
swojskiej kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna - nam zastępuję I i II danie.Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :))Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej
natki pietruszki.

Składniki:3 m
archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini
marchewek, które zostały mi od sałatki))1
pietruszkabiała część z 1
poramały
kalafior1 ząbek
czosnku3
łodygi selera naciowego1
cebula1
swojska kiełbasaolejśmietana 12%natka pietruszkisólpieprzliść laurowyziele angielskieZacierki:1/2 szkl.
mąki pszennejwodaWykonanie:
Marchew,
pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Seler naciowy,
por kroimy w paski.
Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy
wodą. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy
sól i
pieprz do smaku.Przygotowujemy zacierki.Do miski przesiewamy
mąkę i dodajemy tyle
wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, po czym skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy
olej, wsypujemy poszatkowaną
cebulę oraz pokrojoną w plasterki
kiełbasę. Podsmażamy, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy do smaku
solą i dodajemy 2-3 łyżki wcześniej zahartowanej
śmietany. Całość posypujemy posiekaną
natką.