ßßß Cookit - przepis na Bulion warzywny

Bulion warzywny

nazwa

Wykonanie

Bulion, który ma mocno warzywny smak. Zwykle gotuję go w większej ilości, później dzielę na porcje i wlewam w strunowe torebki. Mrożę. I zawsze mam pod ręką, kiedy potrzebuję.
Idealny do zup, sosów a nawet jako delikatny, samodzielny rosół warzywny.
Składniki:
6 marchewek
3 łodygi selera + środek*
1 duży por
pęczek pietruszki
1 łyżka pietruszki suszonej
1 łyżka suszonego lubczyku (lub gałązki świeżego)
2 ząbki czosnku
1 cebula
6-8 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
pieprz
sól
łyżka oliwy
4,5 litra wody
Przygotowanie:
Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Marchew pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera połamać na pół, pora przekroić wzdłuż.
W dużym garnku rozgrzać delikatnie oliwę, wrzucić marchew, seler, natkę i suszone przyprawy. Przykryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aby warzywa wymieszały się. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, włożyć pora, wlać do garnka wrzącą wodę, zdjąć pokrywkę i po woli zagotować.
Cebulę przypiec pod grzałką grillową na maksymalnej temperaturze, aż zrobi się mocno brązowa.
Dodać do garnka z wywarem.
Gotować przez półtorej godziny na bardzo małym ogniu (bulion powinien delikatnie bulgotać, bardzo po woli i leniwie).
Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze ok 10 minut i wyłączyć palnik.
Odstawić do wystygnięcia.
Tak przygotowany bulion można przelać do torebek lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/02/bulion-warzywny.html