Wykonanie
Bulion, który ma mocno warzywny smak. Zwykle gotuję go w większej ilości, później dzielę na porcje i wlewam w strunowe
torebki. Mrożę. I zawsze mam pod ręką, kiedy potrzebuję.Idealny do zup,
sosów a nawet jako delikatny, samodzielny rosół warzywny.
Składniki:6
marchewek3
łodygi selera + środek*1 duży
porpęczek
pietruszki1 łyżka
pietruszki suszonej1 łyżka suszonego
lubczyku (lub gałązki świeżego)2 ząbki
czosnku1
cebula6-8 ziaren
ziela angielskiego2
listki laurowepieprzsólłyżka
oliwy4,5 litra
wodyPrzygotowanie:Warzywa obrać, oczyścić i umyć.
Marchew pokroić na mniejsze kawałki,
łodygi selera połamać na pół,
pora przekroić wzdłuż.W dużym garnku rozgrzać delikatnie
oliwę, wrzucić
marchew,
seler,
natkę i suszone
przyprawy. Przykryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aby warzywa wymieszały się. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, włożyć
pora, wlać do garnka wrzącą
wodę, zdjąć pokrywkę i po woli zagotować.
Cebulę przypiec pod grzałką grillową na maksymalnej temperaturze, aż
zrobi się mocno brązowa.Dodać do garnka z
wywarem.Gotować przez półtorej godziny na bardzo małym ogniu (
bulion powinien delikatnie bulgotać, bardzo po woli i leniwie).Na koniec dodać przeciśnięte ząbki
czosnku,
sól oraz
pieprz. Gotować jeszcze ok 10 minut i wyłączyć palnik.Odstawić do wystygnięcia.Tak przygotowany
bulion można przelać do torebek lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku.Smacznego :)