ßßß
Składniki:6 marchewek3 łodygi selera + środek*1 duży porpęczek pietruszki1 łyżka pietruszki suszonej1 łyżka suszonego lubczyku (lub gałązki świeżego)2 ząbki czosnku1 cebula6-8 ziaren ziela angielskiego2 listki laurowepieprzsólłyżka oliwy4,5 litra wodyPrzygotowanie:Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Marchew pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera połamać na pół, pora przekroić wzdłuż.W dużym garnku rozgrzać delikatnie oliwę, wrzucić marchew, seler, natkę i suszone przyprawy. Przykryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aby warzywa wymieszały się. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, włożyć pora, wlać do garnka wrzącą wodę, zdjąć pokrywkę i po woli zagotować.Cebulę przypiec pod grzałką grillową na maksymalnej temperaturze, aż zrobi się mocno brązowa.Dodać do garnka z wywarem.Gotować przez półtorej godziny na bardzo małym ogniu (bulion powinien delikatnie bulgotać, bardzo po woli i leniwie).Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze ok 10 minut i wyłączyć palnik.Odstawić do wystygnięcia.Tak przygotowany bulion można przelać do torebek lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku.Smacznego :)