Wykonanie
Kocham
pomidory i wszystko co
pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę
pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (
marchew,
seler,
pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa
Margarytki i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj
marchewkę z zupy zjadam, ale z pozostałymi warzywami ... różnie bywa.
Asia przemyciła je w bardzo fajny sposób do swojej pomidorówki ze świeżych
pomidorów, a ja powielam jej pomysł :)) Zupa przyrządzona w ten sposób jest gęsta i aksamitna, nawet
ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :))

Składniki:2 marc hewki2
pietruszkikawałek
seleramłody por3
puszki pomidorów w sosie własnym
ziele angielskieliść laurowyząbek
czosnkusólpieprzszczypta
cukrusłodka paprykadodatkowo: u mnie 100g
ryżułyżka kwaśnej
śmietany 12%Wykonanie:

W garnku ( mój 3l) zagotowujemy
wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują do wysokiego pojemnika wlewamy
pomidory w sosie własnym i blendujemy je na gładką pulpę. Zmiksowane
pomidory wlewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa są już bardzo miękkie wyjmujemy je, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i podobnie jak
pomidory - blendujemy. Do zupy dodajemy opłukany
ryż i
przyprawy:
sól,
pieprz,
paprykę, drobno posiekany ząbek
czosnku oraz szczyptę
cukru do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż
ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu, aby
ryż nie przywarł nam do dna garnka. Kiedy
ryż jest już miękki do zupy przekładamy zblendowane warzywa co rewelacyjnie zagęści zupę i dodatkowo nada jej nieco inny smak. Całość mieszamy - ja dodatkowo dodałam łyżkę
śmietany, a całość posypałam posiekaną
natką pietruszki.
