ßßß Cookit - przepis na PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

nazwa

Wykonanie

Smaczny,zdrowy paprykarz z dodatkiem kaszy jaglanej.Przygotowałam go już któryś raz, wszystkim taka wersja paprykarzu smakuje więc pora napisać przepis.Często zapominamy o kaszy jaglanej,myślę że ten przepis zaskoczy nie jedną osobę.Polecam.
SKŁADNIKI :
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 części selera
por,mały kawałek pokrojony w talarki
1 cebula,obrana i pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego i kilka ziarnek pieprzu
2 szklanki wody + 1 szklanka
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku,przeciśniętego przez praskę
1 woreczek kaszy jaglanej 100g (można dodać troszkę więcej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki soku z cytryny
ostra papryka i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,przekładamy do garnka łącznie z cebulą,liściem laurowym,zielem i pieprzem w ziarnkach.Wlewamy 2 szklanki wody i prużymy na małym ogniu około 20 minut.
Warzywa są już bardzo miękkie,teraz wsypujemy kaszę jaglaną i mieszamy.Chwilkę gotujemy na małym ogniu,dolewamy wody (nie koniecznie szklankę,tyle ile wchłonie kasza) i dodajemy przecier pomidorowy.
Mieszamy,gotujemy około 15 minut.Zakręcamy gaz.Paprykarz doprawiamy do smaku cukrem,solą papryką,sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem,ewentualnie dodajemy jeszcze przecieru.
Pozostawiamy kaszę w garnku,pod przykryciem aż całkowicie ostygnie i wciągnie całe płyny.Przechowuję paprykarz w słoiku kilka dni w lodówce,aż cały zostanie zjedzony.
Polecam do ciemnego pieczywa.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/03/paprykarz-z-kaszy-jaglanej.html