ßßß Cookit - przepis na PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU

PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad.
A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :) I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia .
Do tego puszysta otoczka ryżu ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej?
Składniki:
Na pulpety:
500g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 czubata łyżka kaszy manny
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka
liść laurowy
ziele angielskie
Na pomidorowy ryż:
2 puszki pomidorów w sosie własnym
łyżka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
oregano
bazylia
1/2 bulionu
sól
pieprz
cukier
cebula
olej
woreczek ryżu
ew. łyżka ukwaszonej śmietany
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, oregano oraz szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem :))
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/03/pulpety-z-indyka-na-pomidorowym-ryzu_11.html