Wykonanie
Mięso mielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad.A jeśli jest to
mięso mielone z
indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :) I takie właśnie są pulpety z
indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia .Do tego puszysta otoczka
ryżu ugotowanego w aromatycznym
sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej?

Składniki:Na pulpety:500g
mielonego mięsa z indyka1
jajko1 czubata łyżka
kaszy mannysólpieprzmajeraneksłodka paprykaliść laurowyziele angielskieNa
pomidorowy ryż:2
puszki pomidorów w sosie własnymłyżka
koncentratu pomidorowegoząbek
czosnkuoreganobazylia1/2
bulionusólpieprzcukiercebulaolejworeczek
ryżuew. łyżka ukwaszonej
śmietanyWykonanie:
Mięso mielone mieszamy w misce z
jajkiem,
kaszą manną i
przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy
wodę, wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.Na rozgrzanym
oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę
cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek
czosnku. Następnie dodajemy
pomidory z puszki, koncentrat,
sól,
pieprz,
bazylię,
oregano oraz szczyptę
cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l
bulionu. Wsypujemy woreczek
ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż
ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej
śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do
ryżu, posypujemy
koperkiem i ... zjadamy ze smakiem :))
