Wykonanie
Pyszny i bardzo sycący gulasz z
ciecierzycą.Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z
ciecierzycą :)SKŁADNIKI700g
szynki lub
łopatki wieprzowej250g
ciecierzycy
1
cebula4 ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chili1 puszka
pomidorów (krojonych)100ml białego
wytrawnego wina1 szklanka
bulionu1 łyżka czerwonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
cukru2
listki laurowe, kilka ziarenek
ziela angielskiegosól,
pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie przez godzinę. Wrzucamy na sitko. Z
mięsa usuwamy tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości
oleju (przyprawiamy
solą i
pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek wraz ze
słodką papryką. Dodajemy
mięso, posiekaną
papryczkę chili ( bez pestek),
pomidory z zalewą i
wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy
bulion, dodajemy
ciecierzycę,
zioła,
cukier,
liście laurowe i
ziele angielskie.Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy
solą i
pieprzem. Podajemy z
pieczywem. Smacznego :)

