Wykonanie
Chyba wszyscy uwielbiają dania jednogarnkowe, prawda? Ja też je lubię, bo zazwyczaj są bardzo aromatyczne. Wszystkie składniki zapakowane do jednego garnka dają z siebie wszystko i mieszają się nawzajem więc nie ma rady, to danie musi być pyszne. Z
ciecierzycą nie jestem tak bardzo zaznajomiona, ale zdarza mi się od czasu do czasu coś przyrządzić. Jednak problem z nią mam taki, że nigdy nie wiem kiedy jest dobrze ugotowana. Do tego gulaszu trochę ją podgotowałam bo bałam się, że nie zdąży ugotować się razem z
mięsem. I chyba dobrze zrobiłam. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 osób, bardzo pożywnego, aromatycznego gulaszu.
Źródło: Moje Gotowanie + z moimi zmianamiSkładniki:30 dag suszonej
ciecierzycy70 dag
mięsa (u mnie
szynka wieprzowa bez kości)1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru1
papryczka chilli2 łyżki
olejusól,
pieprz, mielona
paprykapuszka
pomidorów1 łyżeczka
suszonego oregano100 ml białego
wytrawnego winaszklanka
bulionunatka pietruszkiCiecierzycę namoczyć na noc. Gotować w oddzielnej wodzie al dente (ok. 1 godz).
Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. W garnku rozgrzać
olej i na dużym ogniu obsmażyć
mięso z każdej strony. Oprószyć
solą i
pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić
cebulę,
czosnek, zeszklić. Dodać
mięso, podgotowaną
ciecierzycę,
chilli i
pomidory z zalewą. Wlać
bulion i
wino. Dusić ok. 1 godz. 30 min.Smacznego:)