400 g mięsa z łopatki1 papryka1 cebula4 ząbki czosnkukawałek pora ok 10 cmpół papryczki chili3 pomidory1,5 szkl bulionu lub wywaru z kości wołowo drobiowychsólpieprz2 łyżeczki cukruMięso pokroić w kostkę, niedużą 2x3 cm. Cebulę pokroić w grubą kostkę, posiekać czosnek, dodać por i na dnie garnka szybkowaru podlać odrobiną oleju i podsmażyć, dodać mięso, jeszcze chwilę mieszając smażyć, następnie dodać bulion, i resztę produktów i warzyw; pomidorychili, pokrojony w krążki por. Przyprawy do smaku i zamknąć szczelnie szybkowar. Nastawić na średni ogień i dusić 30 min. Szybkowar zdjąć z ognia i przez 10 min jeszcze nie otwierać.Mój gulasz podałam z kluskami drożdżowymi (pampuchami) i ogórkiem kiszonym.