Wykonanie
Kolejny dzień upałów, budząc się rano nie jestem w stanie nabrać porządnie powietrza bo mimo otwartego okna jest tak duszno. Zaraz wskoczę pod zimny, lodowaty prysznic i mam nadzieje, że to mnie chociaż w jednym procencie uratuje. Zdaję sobie sprawę, że to będzie błogie uczucie tylko przez 10 minut :(. A może basen po południu? Chyba jest to dobry pomysł. Pewnie wiele z was tak ma w tym i ja, ze w tak gorące dni nie chcę się jeść ewentualnie można wcinać coś lekkiego. Może moje danie nie będzie idealne na taki dzień ale można je przygotować na inna pogodę :D. Dodaje bo nie mam nowości a już dawno dawno to zrobiłam :).
Składniki ( jak zwykle ilości zależne od was )-
mięso mielone u mnie 250g-
kukurydza-
cebulka- ewentualnie
papryka-
przecier pomidorowy ( pół kartoniku )- pół
pomidora- 2 ząbki
czosnku-
chilli ( u mnie pół małej papryczki )- litr
bulionu- łyżeczka
oliwy z oliwek-
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Mięso smażymy na łyżeczce
oliwy z oliwek dodajemy
cebulki i
czosnku wszystko dalej podsmażamy. Gotujemy
bulion dodając do niego
mięso z
cebulką i
czosnkiem oraz
przecier pomidorowy ( ilość przecieru będzie zależała też od gęstości naszej zupy ). Następnie dodajemy
kukurydzę i
chilli, mieszając wszystko dokładnie. Teraz dodajemy pokrojonego w kostkę sparzonego
pomidora i ewentualnie
paprykę. Gotujemy całość przez około 20 minut. Do ozdoby przy podaniu listek
bazylii. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Smacznego ;)