ßßß Cookit - przepis na zupa meksykańska

zupa meksykańska

nazwa

Wykonanie

Kolejny dzień upałów, budząc się rano nie jestem w stanie nabrać porządnie powietrza bo mimo otwartego okna jest tak duszno. Zaraz wskoczę pod zimny, lodowaty prysznic i mam nadzieje, że to mnie chociaż w jednym procencie uratuje. Zdaję sobie sprawę, że to będzie błogie uczucie tylko przez 10 minut :(. A może basen po południu? Chyba jest to dobry pomysł. Pewnie wiele z was tak ma w tym i ja, ze w tak gorące dni nie chcę się jeść ewentualnie można wcinać coś lekkiego. Może moje danie nie będzie idealne na taki dzień ale można je przygotować na inna pogodę :D. Dodaje bo nie mam nowości a już dawno dawno to zrobiłam :).
Składniki ( jak zwykle ilości zależne od was )
- mięso mielone u mnie 250g
- kukurydza
- cebulka
- ewentualnie papryka
- przecier pomidorowy ( pół kartoniku )
- pół pomidora
- 2 ząbki czosnku
- chilli ( u mnie pół małej papryczki )
- litr bulionu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek dodajemy cebulki i czosnku wszystko dalej podsmażamy. Gotujemy bulion dodając do niego mięso z cebulką i czosnkiem oraz przecier pomidorowy ( ilość przecieru będzie zależała też od gęstości naszej zupy ). Następnie dodajemy kukurydzę i chilli, mieszając wszystko dokładnie. Teraz dodajemy pokrojonego w kostkę sparzonego pomidora i ewentualnie paprykę. Gotujemy całość przez około 20 minut. Do ozdoby przy podaniu listek bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego ;)
Źródło:http://alekksandra.blogspot.com/2012/07/zupa-meksykanska.html