ßßß
Spód do tarty:250 g mąki125 g masła¼ szklanki zimnej wody1 łyżka oliwy lub oleju1 żółtkoszczypta soliWykonanie:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam zakalec :) Po wyjęciu lekko studzimy.Na farsz:2 małe filety z kurczakaprzyprawa Gyrosmała cebula1/2 puszki kukurydzy1 czerwona paprykanatka pietruszki lub szczypiorekolej200ml śmietany 12% lub 18%2 jajkasólpieprzFileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.Śmietanę i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę.Pieczemy przez około 35min w tem.180st.