Wykonanie
Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub
drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne.Wytrawna
tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :)

Spód do tarty:250 g
mąki125 g
masła¼ szklanki zimnej
wody1 łyżka
oliwy lub
oleju1
żółtkoszczypta
soliWykonanie:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną
mąką lub
bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym
ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam zakalec :) Po wyjęciu lekko studzimy.Na farsz:2 małe
filety z kurczakaprzyprawa Gyrosmała
cebula1/2 puszki
kukurydzy1
czerwona paprykanatka pietruszki lub
szczypiorekolej200ml
śmietany 12% lub 18%2
jajkasólpieprzFileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w
przyprawie gyros.
Cebule kroimy w kostkę.
Mięso wraz z
cebulą podsmażamy na
oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez
oleju). Następnie do miski dorzucamy
kukurydzę, drobno pokrojoną
paprykę,
natkę lub
szczypiorek.
Śmietanę i
jajka roztrzepujemy. Solimy,
pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę.Pieczemy przez około 35min w tem.180st.