ßßß Cookit - przepis na TARTA Z KURCZAKIEM

TARTA Z KURCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.
Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.
Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne.
Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną od kanapek - kolację :)
Spód do tarty:
250 g mąki
125 g masła
¼ szklanki zimnej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
1 żółtko
szczypta soli
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam zakalec :) Po wyjęciu lekko studzimy.
Na farsz:
2 małe filety z kurczaka
przyprawa Gyros
mała cebula
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
natka pietruszki lub szczypiorek
olej
200ml śmietany 12% lub 18%
2 jajka
sól
pieprz
Fileta kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.
Śmietanę i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę.
Pieczemy przez około 35min w tem.180st.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/01/tarta-z-kurczakiem.html