Wykonanie
Warzywa na patelnie, bardzo lubię i często stosuję.Pasują jako danie główne jak i dodatek do obiadu.Kupiłam wczoraj blaszkę do tarty.Postanowiłam nie czekać ani dnia dłużej i z niej skorzystać.Tak naprawdę można użyć ulubionych składników np
pieczarek itp.Danie podałam z
sosem czosnkowym i wyszło w sam raz!Kolejna propozycja również dla kobiet karmiących piersią
Skład;Ciasto ;- 250 g
mąki- 125 g
masła lub
margaryny- 1/3 szklanki zimnej
wody- 1 łyżka
oliwy- szczypta
soliFarsz ;- 300 g
piersi z kurczaka-
mieszanka warzyw na patelnię [ ja kupuję te Biedronkowe ]Wypełnienie;- 1/4 szklanki
śmietany 12% lub 18%- 3
jaja-
sól-
pieprz- 100 g
sera żółtegoCiasto na spód tarty: z podanych składników zagnieść ciasto,owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę lub do zamrażarki na 1/2 godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nimwysmarowaną tłuszczem i wysypaną
mąką okrągła formę do pieczenia.Farsz:
piersi z kurczaka pokroić w kostkę.Warzywa krótko obgotować w osolonych wrzątku – przez około 3-4 minuty.Warzywa oraz
pierś z kurczaka przełożyć na ciasto.Wypełnienie:
Jajka,
śmietanę oraz
mleko dokładnie ze sobą połączyć.Dodać
starty ser żółty oraz
przyprawy, wymieszać.Wlać sos na warzywa.Piec w rozgrzanym do 200 o C piekarniku przez około 35 minut.