Wykonanie
25 dag
mąki12 dag
masła (bądź
margaryny)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1
jajko3 łyżki kwaśnej
śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.Składniki na farsz:opakowanie
szpinaku w liściach1
cebula2 ząbki
czosnku4 łyżki kwaśniej
śmietany 12% lub 18%3
jajkaser żółty do starcia
sól,
pieprzfilet z piersi kurczakaNa początek kroimy
kurczaka w kostkę, posypujemy
solą,
pieprzem, a następnie smażymy na
oliwie.Na drugiej patelni smażymy na
oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
potem podajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażymy chwilkę, by
czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy
szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go
solą oraz
pieprzem. Dodajemy do
szpinaku usmażonego
kurczaka i mieszamy.W osobnej misce umieszczamy 3
jajka i 4 łyżki kwaśnej
śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej
margaryną i posypanej
bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane
jajka ze
śmietaną oraz ścieramy
ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z
sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy porcję na ciasto należy podwoić.