Wykonanie
Smaczne i lekkie danie obiadowe.
Filety rybne w pysznym, aromatycznym
sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących
ryby. Zazwyczaj przygotowuję
rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale
ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy
stole na konkretną godzinę :)
Ryba w
sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...Składniki:dowolne
filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)2 puszki pokrojonych
pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy
przecier pomidorowy2 łyżki
koncentratu pomidorowegosłodka i
ostra papryka1 ząbek
czosnku2 łyżki
mąkiprzyprawa do rybłyżka
śmietany 12% lub jogurtowej 10%
oliwa z oliweksól,
pieprzodrobina
bazyliiodrobina
cukrunatki pietruszki2
cebulaWykonanie:
Filety rybne doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki
cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek
czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi
przyprawami. U mnie była to
sól,
pieprz,
papryki,
bazylia i odrobina
cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę
śmietany (wcześniej zahartowanej) przez co sos robi się bardziej aksamitny w smaku. Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w
mące (bez
cebuli, była ona tylko potrzebna, aby
ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej
oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną
natką pietruszki. My najchętniej zjadamy z
ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu
pieczywo :)