ßßß
Składniki na 12 placuszków (2 osoby):3 średnie pomidory1 mała cebula1 ząbek czosnku25 dag mąki pszennej wrocławskiej1 jajka2 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżki oliwy2 łyżki posiekanej bazyliisól, pieprzoliwa do smażeniaśmietana 12%1. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i solimy. Zostawić na sicie, aby odciekł sok.2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Posiekać też bazylię.3. Odsączone pomidory przełożyć do dużej miski, dodać do nich cebulę, czosnek i bazylię. Wymieszać z mąką, jajkiem, koncentratem i oliwą. Dodać solą i pieprzem.4. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną na patelni oliwę, formować placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i listkami bazylii.