ßßß
Składniki:Obie wersje:pomidory (użyłam pomidorów cherry)paprykacebulachlebki pita z kurczakiem:1 pierś z kurczaka1/4 łyżeczki przypraw:kuminusolipieprzusłodkiej czerwonej paprykikurkumyziaren kolendrywszystkie przyprawy utłuczone w moździerzuPita z falafelempół szklanki ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej- lub z puszki)pół cebuli3 ząbki czosnkuszczypta kuminusólpieprzłyżka pietruszki (posiekana)1/4 łyżeczki ziaren kolendryszczypta płatków chilipół łyżeczki sody oczyszczonejok 2 łyżki mąki pszennej- jeśli masę ciężko uformowaćsos tahini:5 łyżek gęstego jogurtułyżka pasty tahiniłyżeczka soku z cytrynyłyżka cebuli drobno pokrojonasólpieprzWykonanie:Składniki na sos tahini wymieszaj w misce i odstaw.Wersja kurczakowa:Pierś z kurczaka pokrój w kawałki. Dodaj utłuczone przyprawy i wymieszaj. Odstaw na godzinę. Pomidory pokrój w kawałki, paprykę w paski a cebulę w piórka. Kurczaka usmaż. Przygotuj chlebki pita zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odetnij kawałek z góry i włóż do kieszonki warzywa i mięso. Polej sosem tahini i harrisą. Podawaj od razu.Wersja z falafelem:Składniki na falafel (oprócz mąki) zmiksuj. Tylko nie miksuj ich na papkę. Mieszanina powinna przypominać mokre okruchy chleba. Zbyt długie pulsowanie spowoduje, że kulki będą zbyt ciężkie. Gdy masa będzie zbyt luźna dodaj mąkę. Wymieszaj całość i formuj kulki. Smaż je na rozgrzanym oleju. Gdy będą gotowe przygotuj chlebki pita zgodnie z opisem na opakowaniu. Odetnij górę i faszeruj warzywami, sosem tahini i harrisą. Dodaj falafele.Smacznego!