Wykonanie
Czasami myślę, że nie doceniam jakie fajne mam dziecko. Choć doceniam przecież i wiem o tym doskonale(!) to myślę, że to i tak za mało. Co prawda są dni kiedy każde moje wyjście z pokoju kończy się tym że przychodzi i pyta z wyrzutem "Mamusiu, dlaczego mi uciekłaś?" ale są i takie jak dziś kiedy jestem w stanie pół dnia spędzić w kuchni podczas gdy mój maluch układa puzzle,
bawi się klockami lub ciastoliną i zupełnie nie jestem mu potrzebna. Wręcz gdy zaglądam do pokoju żeby zerknąć co robi nawet mnie nie zauważa. Synu- dziękuje Ci za to! Bo wszyscy jesteśmy szczęśliwi! Ja
mogę trochę pogotować a M. czuje się "dopieszczony" kulinarnie... no w końcu robię
mięso. Wiem, że
chlebki pita powinnam zrobić sama. Ale jakoś dzisiaj nie miałam tak wygórowanych ambicji. Czasem bywa i tak. Raz się chce a raz trzeba pójść na łatwiznę. Kiedyś zrobię je samodzielnie... ale to nie dziś. Ja postawiałam na dwie wersje. Wersja wegańska z falafelem z
ciecierzycy i dla mięsożerców z
kurczakiem. Falafel z
ciecierzycy przygotowałam tak jak robi się to w Izraelu. Bo o ile nie
myli mnie pamięć, tam właśnie pierwszy raz się z nim spotkałam. Oprócz tego trochę warzyw sos na bazie tahini i harrisa. Dziś każdy znalazł coś dla siebie:)

Składniki:Obie wersje:
pomidory (użyłam
pomidorów cherry)
paprykacebulachlebki pita z
kurczakiem:1
pierś z kurczaka1/4 łyżeczki przypraw:kuminu
solipieprzusłodkiej
czerwonej paprykikurkumyziaren
kolendrywszystkie
przyprawy utłuczone w moździerzu
Pita z falafelempół szklanki
ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej- lub z puszki)pół
cebuli3 ząbki
czosnkuszczypta kuminu
sólpieprzłyżka
pietruszki (posiekana)1/4 łyżeczki ziaren
kolendryszczypta
płatków chilipół łyżeczki
sody oczyszczonejok 2 łyżki
mąki pszennej- jeśli masę ciężko uformowaćsos tahini:5 łyżek gęstego
jogurtułyżka pasty tahiniłyżeczka
soku z cytrynyłyżka
cebuli drobno pokrojona
sólpieprzWykonanie:Składniki na sos tahini wymieszaj w misce i odstaw.Wersja kurczakowa:
Pierś z kurczaka pokrój w kawałki. Dodaj utłuczone
przyprawy i wymieszaj. Odstaw na godzinę.
Pomidory pokrój w kawałki,
paprykę w paski a
cebulę w piórka.
Kurczaka usmaż. Przygotuj
chlebki pita zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odetnij kawałek z góry i włóż do
kieszonki warzywa i
mięso. Polej sosem tahini i harrisą. Podawaj od razu.Wersja z falafelem:Składniki na falafel (oprócz
mąki) zmiksuj. Tylko nie miksuj ich na papkę. Mieszanina powinna przypominać mokre okruchy
chleba. Zbyt długie pulsowanie spowoduje, że kulki będą zbyt ciężkie. Gdy masa będzie zbyt luźna dodaj
mąkę. Wymieszaj całość i formuj kulki. Smaż je na rozgrzanym
oleju. Gdy będą gotowe przygotuj
chlebki pita zgodnie z opisem na opakowaniu. Odetnij górę i faszeruj warzywami, sosem tahini i harrisą. Dodaj falafele.Smacznego!