Wykonanie
Falafel to bardzo popularna potrawa wegetariańska w krajach arabskich, która podbija również inne
kraje. Na
polskich blogach kulinarnych można znaleźć mnóstwo przepisów na te pyszne kotleciki z
cieciorki. W oryginalnym przepisie falefele są smażone w głębokim tłuszczu - ja upiekłam je w piekarniku, oraz użyłam
ciecierzycę z puszki. Następnym razem zamierzam użyć suszoną
ciecierzycę, którą trzeba namoczyć w wodzie na noc. Ważne w przygotowaniu tych kotlecików są
przyprawy, ja kupiłam specjalną mieszankę do falafel, w skład której wchodzą: kumin,
kolendra,
ziele angielskie,
pieprz czarny,
cynamon,
goździki. W wielu przepisach natknęłam się jednak na stosowanie innych przypraw, np.
kurkuma lub
curry, jednak zawsze pojawiała się
kolendra. A teraz
pora na przepis!Składniki:

- 400 g
ciecierzycy w puszki- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki- 1 łyżeczka
przyprawy do falafela- odrobina
chili- odrobina
soliPrzygotowanie:1.
Ciecierzyce odsączyć z zalewy, następnie partiami umieszczać w blenderze i miksować.2.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać. Dodać do
ciecierzycy i zmiksować.3. Wsypać
przyprawy oraz posiekaną
pietruszkę. Wymieszać.4. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec około 30 -35 minut w 180 stopniach. Zbyt długie pieczenie spowoduje że falafele będą bardzo kruche.Ja moje pierwsze falafel podałam obowiązkowo z sosem tahini oraz z
ryżem i
sałatą.
