Wykonanie
Falafel to bardzo znany wynalazek kuchni arabskiej. A w Izraelu serwowany jest nawet MacFalafel w
sieci MacDonald's. Podawany jest z
chlebkami pita. Musi być więc w nim coś fantastycznego. Te małe chrupiące kuleczki są bardzo uzależniające i są naprawdę pyszne. Zrobiłam je w wersji z
bobem i
ciecierzycą i
powiem szczerze, że trochę się obawiałam. Ale na szczęście moje obawy się nie potwierdziły. Falafel okazał się wyjątkowo ciekawy w smaku. I nawet mój syn zjadł kilka kuleczek a to dla mnie spore zaskoczenie. Zdecydowanie wart wypróbowania!

Składniki:250 g
bobu50 g
ciecierzycysólpieprzśrednia
cebula4 ząbki
czosnkułyżeczka kuminupół łyżeczki mielonej
kolendryposiekana
natka pietruszki (ok 2 łyżki)łyżeczka
płatków chilipół łyżeczki mielonego
ziela angielskiegook 100
mąki pszennejolej do smażeniaDip z tahini:4 łyżki gęstego
jogurtu2 ząbki
czosnkułyżka pasty tahini (np. z tego przepisu)Wykonanie:
Bób i
ciecierzycę zalej
wodą (w osobnych miskach) i odstaw na kilka godzin (najlepiej np na noc). Następnie wrzuć wszystko oprócz
mąki do blendera i zmiksuj (
bobu i
ciecierzycy nie gotuj). Jeśli masa nie będzie się chciała zmiksować dodaj odrobinę (naprawdę niewiele)
wody. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z masy formuj kulki (odciśnij rekami nadmiar
wody- inaczej kulki będą się rozpadać i trudno je będzie formować). Kulki obtocz w
mące i smaż na głębokim
oleju aż będą chrupiące. Te które są bardzo przysmażone dla nas były najlepsze:)Składniki dipu wymieszaj ze sobą i podawaj z kulkami. Falafel można podawać jak już
pisałam w
chlebku pita.Smacznego!