ßßß
Składniki:250 g bobu50 g ciecierzycysólpieprzśrednia cebula4 ząbki czosnkułyżeczka kuminupół łyżeczki mielonej kolendryposiekana natka pietruszki (ok 2 łyżki)łyżeczka płatków chilipół łyżeczki mielonego ziela angielskiegook 100 mąki pszennejolej do smażeniaDip z tahini:4 łyżki gęstego jogurtu2 ząbki czosnkułyżka pasty tahini (np. z tego przepisu)Wykonanie:Bób i ciecierzycę zalej wodą (w osobnych miskach) i odstaw na kilka godzin (najlepiej np na noc). Następnie wrzuć wszystko oprócz mąki do blendera i zmiksuj (bobu i ciecierzycy nie gotuj). Jeśli masa nie będzie się chciała zmiksować dodaj odrobinę (naprawdę niewiele) wody. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z masy formuj kulki (odciśnij rekami nadmiar wody- inaczej kulki będą się rozpadać i trudno je będzie formować). Kulki obtocz w mące i smaż na głębokim oleju aż będą chrupiące. Te które są bardzo przysmażone dla nas były najlepsze:)Składniki dipu wymieszaj ze sobą i podawaj z kulkami. Falafel można podawać jak już pisałam w chlebku pita.Smacznego!